keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Kun karuselli lakkaa pyörimästä

Väsymys, loputtomalta tuntuva väsymys. Ainokin nukkuu todella hyvin yönsä. Allu korkeintaan herää juttelemaan unissaan tai pissalle. Aino syö kerran yössä, useimmiten klo 4. Itse käyn yöllä useimmiten kerran vessassa ja juon ison lasin vettä,aina imetyksen jälkeen. Oiken suututttaa, kun ei enää nukuta kuin harvoin päiväunia. Minä tarvitsen enemmän unta, kuin poikani.
Kolmisen kuukautta vähintään silmäni ovat tuntuneet kuivilta. Välillä olen yöllä jotunut laittamaan silmätippoja. Vasen silmäni särkee ylhäältä sisänurkasta. Se silmätippa auttaa siihen hieman. Olen laskenut tuon silmäjutun imetyksen piikkiin. Välillä, erityisesti öisin tunnen, kuinka sydämeni jyskyttää. Se on kyllä jo pitkään tehnyt niin. Olen vain ajatellut, että yöllä kiinnitän siihen erityistä huomiota.

Menetän malttini herkästi. Suutun nollasta sataan jostain ihan typerästä jutusta, josta ei tarvitsisi tehdä niin isoa asiaa. Painoni on hieman noussut. Hiuksia putoilee päästä. Niitä on joka puolella. Imuri täyttyy mun hiuksista, niitä on matolla, pöytätasoilla, vaatteet täynnä. Pitkiä tummia suortuvia koko asunto täynnä. No, imetysaikana usein lähtee hiuksia.
Nenäverenvuotoja tullut kuukaudessa varmaan kymmenen. Lihakset nytkähtelevät, iho kutisee. Loppuraskaudessakin kutisi, ja mitattiin maksa-arvot. Ne olivat normaalit. Kaulan kutinaa on kyllä ollut jo monta kuukautta.

Viikonloppuna keskustelin mieheni kanssa olostani. Sitten äitini kanssa, ja päätin varata ajan yksityiseltä  ja mennä tarkistuttamaan kilpirauhasarvoni. Olin aivan varma, että minulla on kehittynyt vajaatoiminta, ja oireet ovat hiipineet hiljalleen ja sekoittuneet normaalitilaani. En ollut niihin kiinnittänyt niin kovasti huomiota. 

Tulokset tulivat eilen illalla. Lääkäri soitti tänään yllättäviä tuloksia: minulla on kilpirauhasen liikatoiminta. Arvoni ovat TSH 0,02 ja t4v 23,8. 
Tyrazol - lääkitys aloitetaan välittömästi, kaksi tablettia vuorokaudessa, aamuin illoin.
Imettää ei saa neljään tuntiin lääkkeenoton jälkeen. Nyt sitten täytyy miettiä, miten nuo lääkket ajoittaa, ja ottaa aina samaan aikaan. 

Ahdistaa. Miten saan Ainon tarvittaessa juomaan pullosta? Ja mahdollisesti korviketta? En ole viime aikoina montaa pussia maitoa pakastanut. Tuntunut turhalta, sillä yksi tai kaksi pussia riittää hyvin varalle, jos menen vaikka hammaslääkäriin tai käymään vaikka syömässä ravintolassa mieheni kanssa.
 
Olen tottunut antamaan Ainolle maitoa aina, kun hän sitä kaipaa. Ei noin pieni ymmärrä, että odotas nyt neljä tuntia jookos.Pahimmassa tapauksessa. Ensin olin järkyttynyt tästä diagnoosista. Vajaatoiminta olisi paljon yksinkertaisempi. Nyt olen alkanut pelkäämään,että pienet pahkurat kilpirauhasessani on
Ovat syöpää. Tai jos mulla onkin Basedowin tauti. Kahden viikon kuluessa pitäisi tulla lähete Tyksiin jatkotutkimuksiin. Ja ilmeisesti ultrataan kilpirauhanen.
Olisi kamalaa, jos joutuisin lopettamaan imetyksen. Se on ollut aina tärkeää minulle, ja olen suunnitellut jatkavani imetystä vielä yhtä kauan, kuin Allunkin kanssa.

Toki se on tärkeintä, että minä olen kunnossa, ja läsnä lapsilleni. Onneksi Aino ei ole ihan vastasyntynyt enää.

Huomenna menen hakemaan sen lääkkeen apteekista, ja varoiksi vielä soitan teratologiseen tietopalveluun. 
Tällaisina hetkinä sitä miettii, mikä elämässä on tärkeintä. Kaikilla on koko ajan kiire, ja sitten täytyy saada sitä tätä ja tota. Tuo asia pitää tehdä vielä tänään, toinen huomenna.

Tällaiset asiat pysäyttävät. Terveys on tärkeää.Sitä ei osaa arvostaa,ennenkuin pelkää sen menettävänsä.

Ä Jos menetän terveyteni, on takki aika tyhjä. Silloin ei ole mitään väliä, että ostetaanko se uusi vaatekaappi vai ei. Sitten niillä tuhansilla kodin tavaroilla ei ole mitään väliä. Vain perheellä ja läheisillä ,on väliä. Jos olet sairas, ja et pysty lukemaan, ei lohduta, että kyllä tuolla mulla olis hyllyssä 200 kirjaa. Tai että mulla on vaatekaappi täynnä tämän kauden vaatteita. Kaikenmaailman pientä röhnää, millä ei tee enää yhtään mitään. Koska niitä oikeasti tarvitsee? Miksi pienet neliöt pitää olla täynnä kaikenlaista paskaa. Itse olen kova hamstraamaan tavaroita ja luopuminen on välillä vaikeaa. Säästän, kaiken varalta. Jos haalarin saa alesta tosi edullisesti, ostan sen vaikka ensi talvea varten. 
Loppujen lopuksi sitä turhaa tavaraa on aika paljon. Mun on pakko päästä eroon tästä ajattelutavasta, että kun toi on nyt tosi halpa, niin ostan. Sitä voi vaikka tarvita puolen vuoden päästä. Ostan sen sitten puolen vuoden päästä jos vielä tarvitsen.

Olen tällä viikolla vienyt kaksi prismakassillista vaatetta UFF:iin. Kasan aikakausilehtiä kampaamoon, kassillinen Ainolle pieniä vauvanvaatteita menossa ystävän sukulaiselle. Myymisessä on kauhea vaiva. Välillä on kyllä mukavaa vain lahjoittaa. Sillä itsekin olen saanut vaatteita ja tarvikkeita lahjaksi.Jos viet tavarat kirpparille(olen monesti vienyt) ja hinnoittelet, siivoat, raahaat niitä tavaroita ja lopulta myymättömät keräykseen. Siitä ei kerry kovinkaan hyvää tuntipalkkaa. Välillä innostun kiertämään kirppiksiä, ja sellaisina kausina olen kirppiksellä tavaraa myynyt. Joskus jaksaa, mutta tällä hetkellä en jaksa. Muutaman kalliimman kestovaipan tms olen myynyt netissä.

Mutta kuvaamiseen ja kunnon kuvailuun, kyselyihin vastaamiseen, menee kanssa oma aikansa. Ja sitä aikaa kun ei ole niin hirveästi ylimääräistä, on se mukavampi viettää vaikka lasten kanssa ulkoillessa.


Olen käynyt mielessäni kamalimpiakin vaihtoehtoja diagnoosin kuultuani. Toisaalta olen helpottunut, että oireille löytyi syy. Ja toivottavasti tuo lääke auttaa.

Aamun hiussaldo.

Tänään Aino täytti seitsemän kuukautta. Neuvola onkin vasta kuukauden päästä.
Aino nousee hienosti konttausasentoon. Välillä siinä jo jalkoja liikuttelee, mutta varsinaisesti ei vielä mennä eteenpäin kontaten. Ryömitään kyllä jo ihan hyvää vauhtia. Jokellellaan, mutta ei tule mitään tavuja vielä. Muutenkin Aino aika hiljainen. Väsyneenä pitää omaa suloista murinaansa. Ruokaa on alkanut pikkuhiljaa mennä enemmän. Iloinen neiti. Kaksi hammastakin jo on :).


4 kommenttia:

 1. Johan on! Luin koko tekstisi ja täältä ainakin saa apua jos tarvetta! Hyvä että menit tutkituttaa, asiat järjestyy vaikka nyt tuntuisi että on väsymys ja kaikki samaan aikaan elämässä mukana. Viime yö kanssa nukuin huonosti kun Attelle iski massutauti, että ne alkaakin aina yöllä! Tänään pakko singahtaa työhaastatteluun kl9:ksi yhteen päiväkotiin. Mummi saa tulla hoitaa Attea. Musta tulee sitten tarhatäti:) lapset on vaan huippuja! mutta ihan oikeasti jos tarvii ihan mitä vaan apua niin täältä meiltä saa, lastenhoitoapua tai muuta. Asutaan kuitenkin suht lähellä toisiamme.Voimahaleja täältä!!!!!!!!!!!!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos sinulle <3.
   Ihanaa kuulla että susta tulee tarhatäti, sovit hommaan erinomaiseti!

   Poista
 2. Mielenkiintoinen teksti. Ihminen määrittelee arvon asioille tunteen perusteella. Nyt on uusia fiiliksiä niin tietyt arvot uudistuvat, hetkellisesti todennäköisesti. Sydämen tykytyksiä kuuluu öisin varmasti. Ainakin itsellä, stressaavina jaksoina, huonosti syöneenä ja vähän nukkuneena. Se ei ainakaan ole merkki suuremmasta. Toivon ettei stressi lisäänny maalaamalla uhkakuvia jatko- tai lisäsairauksista. Helposti antautuu jännitykselle ja antaa mielikuvituksen laukata. Asia on toki hyvä tarkastaa mutta itsensä kuumottaaminen on ikävää. Tilanne on epätodennäköinen ja siihen ei itse pysty vaikuttamaan. Jaksamista! Iloa ja stressitöntä viikonloppua toivottaen: randompony

  VastaaPoista
 3. Kiitos! Täällä jo paremmalla mielellä.väkisin sitä hieman miettii näitä mahdollisuuksia. Mutta olen hyvässä hoidossa ja minua tutkitaan. Oli mitä hyvänsä, siitä varmasti selviän.
  Liikatoiminnan tyyppillisiin oireisiin kuuluu tuo sydämentykytys. Leposyke tänään 102.
  Pahinta mitä voi tehdä on mennä googleen ja sieltä löytyy pahimmat sairaudet. Lainasin kirjastosta kirjan kilpirauhassairauksista.

  VastaaPoista

Kommenttisi on arvokas :)
Sinun ei tarvitse syöttää sanavarmennetta.