keskiviikko 18. joulukuuta 2013

Uimassa


Olimme tänään Allun kummitädin ja serkkutytön kanssa uimassa Caribiassa.
Mukavaa oli! Nyt maistuu pojalle unet ja tuhiseekin tuossa sängyssä, nukahti muutamassa minuutissa.
Ei kyllä ihme tuon yön jälkeen. Viime aikoina nukkumaanmeno ei ole ollut helppoa. Aina on jano,pissahätä, sukka huonosti, nukkaa varpaiden välissä, liian kuuma, herätään jo. 

Kahdeksan, tai viimeistään puoli 9  aikaan useimmiten ryhdymme iltatoimiin. Pesemme hampaat, laitetaan yöpuku, luetaan iltasatu. Välillä Allu yrittää, että lukisimme useamman kirjan. Hän ei suostu jäämään yksin makuuhuoneeseen,vaan huoneessa pitää olla kun hän käy nukkumaan. Nyt on valitettavasti sängyssä pyöriminen jatkunut liian kauan,vielä klo 11 on ollut poika hereillä. Viimein kun nukahtaa,en oikein edes tiedä onko kunnolla unessa, kun saa jonkin kauhukohtauksen: Huutaa vaan äiti,äiti,äiti ja on ihan hysteerinen. Voi lähteä sängyssäkin pois. Jos ottaa syliin niin vaan rimpuilee paniikissa. Jos jättää vaan sänkyyn menee puolelta toiselle ja kolauttaa päänsä johonkin. Viime yönä itki pyykkitupakenkiä (sellaiset muoviset kengät,joilla on kuljettu kesällä ja juurikin pyykkituvassa) jalkaan. Välillä haluaa jotakin muuta omituista,nyt en muista,mitä. Tätä kestää muutamasta minuutista kymmeneen minuuttiin. Välillä herää vielä pari kertaa uudelleenkin hysteerisenä. Kestää kauan,ennen kuin hengitys tasaantuu ja poika rauhoittuu taas nukkumaan. 
Tällaisista kauhukohtauksista googlailtiin netistä mieheni kanssa, taitaa olla aika tavallinen tässä iässä. Ei oikein erota unta todellisesta, ja ei ole oikein hereilläkään kun "herää" yöllä. Useimmiten nämä ovat 23-01 välillä.
Kerran hänellä oli kuulemma Pokémon kiinni jalassa. En tiedä mistä se Pokémon sinä yönä tuli,kun pääasiassa katsotaan telkusta vain pikkukakkosta aamulla ja disney- kanavalta Mainio Manu..

Allun serkullakin oli jokin aika sitten tällaisia heräämisiä yöllä, ja ne menivät ajan myötä pois. Käy vaan raskaaksi jos pitkään jatkuvat, koko perheelle. Alkujaan ei mitään kovin pitkiä yöunia nuku, ja 
välillä ei nuku päikkäreitäkään.


Terveyskirjasto.fi kirjoittaa asiasta näin:

"Painajaisunet liittyvät unien näkemiseen ja niitä esiintyy kaiken ikäisillä lapsilla. Painajaisunta näkevä lapsi kannattaa herättää, ja häntä on syytä rauhoitella. Lapsi muistaa ylensä unensa ja loppuyö menee ilman ongelmia. Painajaisunen lisäksi lapsilla voi esiintyä yöllisiä kauhukohtauksia. Tyypillinen kohtaus alkaa 1–2 tuntia nukahtamisen jälkeen, jolloin lapsi voi nousta istumaan vuoteessaan kauhun ilme kasvoillaan ja hän voi hikoilla, äännellä tai huutaa. Kohtaus kestää yleensä muutaman minuutin, ja kohtauksen aikana lasta ei kannata herättää. Tyypillistä on, että lapsi ei muista kohtauksesta mitään. Huutokohtauksia esiintyy 2 %:lla 1–8 vuotiaista, useammin pojilla kuin tytöillä. Myös kauhukohtaukset ovat vaarattomia ja häviävät itsestään. Joskus kauhukohtausten hoitoon voidaan tilapäisesti käyttää rauhoittavia lääkkeitä."

"Yöllinen kauhukohtaus on unenaikainen voimakas pelkotila, jonka aikana unessa oleva lapsi tai aikuinen voi huutaa tai itkeä kauhuissaan. Ne eroavat painajaisunista siinä suhteessa, että lapsi ei herää kohtaukseen eikä hän aamulla herättyään muista kohtausta.

Yölliset kauhukohtaukset ovat suhteellisen harvinaisia ja ilmenevät yleensä 4–12-vuotiailla lapsilla, mutta niitä voi esiintyä joskus myös aikuisilla."

"Yöllinen kauhukohtaus ilmenee iltayöstä syvän unen aikana. Kohtauksen aikana syvässä unessa oleva lapsi voi nousta istumaan, huutaa tai kirkua, potkia tai huitoa, hikoilla tai hengittää voimakkaasti, nousta sängystä ja kulkea ympäri huonetta. Häntä on vaikea herättää tai rauhoittaa, vaikka hänen silmänsä ovat auki. Kauhukohtaus kestää yleensä muutamasta sekunnista muutamaan minuuttiin.

Stressi, väsymys, univaje, ahdistuneisuus, kuume, outo paikka ja häly voivat lisätä kohtausten ilmenemistä. Migreeniin, aivovammoihin ja apneaan voi liittyä tavallista enemmän yöllisiä kauhukohtauksia. Lähisukulaisilla on keskimääräistä enemmän kauhukohtauksia."

"Kauhukohtausten toistuessa on tärkeää tehdä makuuhuoneesta turvallinen eli esimerkiksi kannattaa sulkea ovet ja ikkunat sekä poistaa teräväkulmaiset huonekalut. Säännöllinen uni-valverytmi ja illan rauhoittaminen turhalta hälinältä vähentävät kohtauksia. Jos lapsella esiintyy kohtauksia usein ja samaan aikaan, kohtausten ajankohdasta kannattaa pitää kirjaa ja herättää lapsi noin 15 minuuttia ennen kohtauksen tavallista ajankohtaa ja nukuttaa sen jälkeen uudelleen. Tärkeintä on olla rauhallinen ja myönteinen. Yölliset kauhukohtaukset eivät ole vaarallisia, ja iän myötä ne lähes aina häviävät"

Tässä on muuten meidän tämän vuoden joulukalenterit. Lähes joka päivä olemme muistaneet avata.
Allu ei oikein ymmärrä,että tuosta suklaakalenterista saa vain yhden suklaan kerralla.
Joulupukille on tosiaan kirjoitettu, ja kirjeen hakivat tontut parvekkeelta yöllä :)


Viime viikolla vierailimme Raumalla pikkuveljeni luona.
Kotimatkalla söimme ABC:lla ja Allu pääsi leikkipaikkaan puuhaamaan.


Kuvat ovat sumeita, ja mun kännyn kamera on huonontunut myös merkittävästi, kun Allu paiskasi kännyn olohuoneen pöytään ja siitä hajosi takalasi...


No, syntymäpäivälahjaksi joulukuussa sain upean iPadin!!! :) Tällä kelpaa nyt kirjoitella, surffata netissä ja katsoa sarjoja :)

Sain lahjaksi myös mm.kauniin kaulakorun,jonka minun mummuni on tehnyt. Laitan kuvaa kunhan muistan.
Lähes kaikki joululahjat on jo ostettu,muutama juttu vielä uupuu.

Sunnuntaina olimme kuuntelemassa kirkossa lasten kauneimpia joululauluja. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on arvokas :)
Sinun ei tarvitse syöttää sanavarmennetta.