keskiviikko 15. lokakuuta 2014

Oodi imetykselle

Imetys. Se on luonnollinen tapa ruokkia vauva.helposti saatavilla, aina sopivan lämpöistä, parasta ravintoa omalle vauvalle. Läheisyyttä, turvaa, oman äidin tuttu tuoksu.

 Se ei toki ole itsestäänselvyys, että imetys aina onnistuu. Vauva voi syntyä etuajassa, ja ei jaksakaan imeä rintaa. Nännin muoto voi olla vääränlainen, ja välttämättä ei rintakuminkaan kanssa onnistu. Rinnanpäät voivat kipeytyä ja mennä rikki, vauvalla voi olla vääränlainen imuote. Äidiillä voi olla myös jokin lääkitys/sairaus, joka on esteenä imetykselle.

Sairaalassa opastetaan imetyksen alkuun. Ongelmista voi keskustella neuvolassa, tai pyytää imetysohjaajakoulutuksen käynyttä henkilöä avuksi. Facebookissakin toimii imetyksen tuki ry, jossa voi kysyä neuvoa imetystä koskevissa asioissa.

Olen onnellinen, että minun imetykseni on mennyt hienosti molempien lasten kohdalla. Maitoa on tullut riittävästi, ja ei ole tullut vastaan suurempia ongelmia. Allun kanssa alkuun tuntui, että rinnat suihkusivat. Tämä suihkutissi-ilmiö on siis koettu :). Silloin tarvittaessa ensin lypsin alkuun hieman pulloon, jonka jälkeen imetin normaalisti. Ainon kanssa olen imettänyt samasta rinnasta välillä pari kertaa. Välillä en kyllä muista, kummasta rinnasta olen viimeksi imettänyt.

Esikoisen kanssa olin arempi imettäjä. Imetin mahdollisimman suojassa katseilta. En voinut kuvitellakkaan, että imettäisin vaikka jossakin kahvilassa muiden nähden. Jos pakko, niin sitten mahdollisimman syrjässä. Etsin yleensä hoitohuoneen.Toisen lapsen synnyttyä ei ollut samalla tavalla mahdollista siirtyä omaan rauhaan imettämään, vaan sitten täytyy imetää siellä missä ollaan nälän yllättäessä. Puistossa, kerhossa, kahvilassa,kylässä tai kotona. Käytän kyllä imetyspaitoja ja yleensä on jokin harso mukana, mutta Aino ei tykkää olla siellä harson alla piilossa, huitoo sitä ja nappaa aina siitä kiinni. 

Pikkuhiljaa minusta onkin kuoriutunut rohkeampi julki-imettäjä. Imetysviikon kunniaksi päätin julkistaa muutaman imetyskuvan. Aino tykkää syödä myös silloin, kun kannan häntä repussa tai liinassa. Opettelin sen taidon myös jo Allun kanssa. Kun olimme vaikka pidemmällä kävelyllä viileämmällä ilmalla, oli helppo laskea hieman kantovälinettä alemmas ja antaa vauvan syödä samalla takin alla, kun kävelin hiljaa eteenpäin. 

Suosikkiasento ruokailussa Ainon mielestä on varmasti sängyllä makuullaan. Myös vatsan päällä hän tykkää ruokailla. Kolmas on varmaankin liina/reppu. Välillä ruokailuhetki kestää pidemmän aikaa, välillä vain pari minuuttia. Päivällä 1-4h välein, yöllä herää kerran syömään. Kiinteitä ei olla vielä aloitettu, vielä mennään hetki rintamaidolla.

Imetysviikon ja kantoliinaviikon kunniaksi pian tulossa arvontaa :) kunhan palkinto saapuu postiluukustani. Lukijani pysykää kuulolla.


Tiistaina Aino söi kuulosuojaimet päässä. Unista ei meinannut kovan porausmekkalan vuoksi tulla yhtään mitään, mutta onneksi hän antoi kuulosuojainten olla päässä. Neiti nukkui tunnin kuulokkeet päässä.


Myös luontokuva, joka sopii oivallisesti imetysteemaan.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kommenttisi on arvokas :)
Sinun ei tarvitse syöttää sanavarmennetta.